Einde Koude Oorlog

en de jaren daarna. Vliegbasis Eindhoven (Welschap).

Tijdens de periode van 1987 t/m 1991 was ik in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht als Kort Verband Vrijwilliger. Tijdens deze periode kwam er ook een einde aan de koude oorlog. De muur tussen oost en west viel in 1989. Er was in het begin nog een instabiele situatie met als gevolg dat deze toestellen op het laatst nog naar het oosten van West-Duitsland vertrokken onder het mom van een oefening.

Met het einde van de koude oorlog en de overgang van de NF5 straaljager naar de nieuwere F16 kwam er ook een einde aan het 316 Squadron die gelegerd was op vliegbasis Welschap (314 Sqn.Gilze Rijen, 315 Sqn. Twente). De overbodig geraakte NF5’s werden overgedragen aan NAVO bondgenoten Turkije en Griekenland. Tevens werden een aantal verkocht aan Venezuela.

Welschap is Eindhoven Airport geworden, Hangaar A is een basisschool en het complete terrein is veranderd in een woonwijk met een groot park.

Sporen van het verleden zijn nog steeds terug te vinden als je goed kijkt. De Hangaar zelf natuurlijk samen met de oude verkeerstoren waarin nu een restaurant is gevestigd. Maar ook de oude radarheuvel, tankgrachten en pilaren van toegangspoorten.

NF5-B overdracht naar Turkije
1990-1991

Meerhoven Park
2020
NF5-B Voorbereiding overdracht naar Turkije
Op de achtergrond de werkplaatsen van Bewapening en Avionica (URN /EVA).
1990-1991
Opening Rododendron bos Meerhoven Park 2006
Hangaar A
1989
Groot onderhoud NF-5 straaljagers
De Hangaar
Onderdak voor o.a. basisschool de Startbaan (Salto school)
Hangaar A en hangaar C
Voorbereiding van NF-A aan de Griekse luchtmacht
1990
Winkelcentrum Meerrijk
NF5-B trainingstoestel
Achtergrond: Radarheuvel HAWK geleide wapens

Meerhoven Park
2011
NF5-A
klaar voor vertrek naar Griekenland
Meerhoven Park
2020
NF5-A
Overdracht aan Griekenland
1991
Meerhoven Park
2020
NF5-A
1989
Aanleg Meerhoven Park
2005