Pinhole 60 sec 2018

De gezamenlijke jaarlijkse portret foto van mijn zoon en mij is ‘mislukt’. Foto maken ging prima. Maar er ontstond een probleem in de doka. Met de komst van analoge fotografie is de aangeboden chemie in de winkels beperkt geworden. Vandaar dat ik ben overgestapt om chemie die volgens mij nog lang geproduceerd gaat worden zoals de ontwikkelaar van Agfa Rodinal. Ik heb er veel testen mee uitgevoerd op verschillende films.

Echter bij de aanschaf van een nieuw flesje heb ik per ongeluk een ‘Rodinal special’ i.p.v. de standaard Rodinal gekocht met als gevolg een nauwelijks ontwikkelde film. De verdunning was 1+50. Die had 1+15 moeten zijn. Film Foma 400. Ontwikkeltijd 24 minuten in 24C met een verloop naar 20 C (koude doka-schuur in december).

In eerste instantie dacht ik dat het negatief volledig transparant was. Maar na goed kijken bij het kantelen van het negatief tegen het licht in zag ik dat er toch nog wat latent beeld aanwezig is. Het wekte mijn nieuwsgierigheid. Met veel kunst en vliegwerk in de doka heb ik uiteindelijk een foto weten af te drukken waar ik met gemengde gevoelens naar kijk. Het is niet het beeld dat ik voor ogen had. Maar interessant is het zeker. Dusdanig interessant dat ik dit wil reproduceren.

Het beeld is onscherp door een combinatie van de pinhole + verkeerde ontwikkelaar + Foma negatief. Maar het groezelige beeld geeft een extra laagje aan de houding van de personages en het vertekend beeld van de ‘groothoek’ pinhole camera.

 

pinhole fren nabuurs